Linde Plin d.o.o
Linde Group Division/td>
Mahično bb
47000 Karlovac
Hrvatska
Phone: 00 385 (0)47 609 200
Fax: 00 385 (0)47 651 639
E-mail: tg.info@hr.linde-gas.com

Opskrba s laserskim plinom

Plinske instalacije

Oprema i instalacijski postupci
Vrlo čisti plin zahtjeva primjeren sustav za opskrbu sa plinom. Uvjeti koje moramo zadovoljiti radi osiguranja primjerenog sustava za opskrbu sa plinom su:
- materijal cjevovoda,
- način spajanja na cjevovodu,
- tip regulatora tlaka i njegov kapacitet.

Regulatori za laserske plinove, za rezni plin kisik i za plinove za zavaraivanje
Regulatori tlaka koji se koriste za vrlo čiste plinove imaju metalnu membranu i mesingano ili nehrđajuće kućište. Uporaba regulatora tlaka za vrlo čiste plinove ima u odnosu prema standardnim regulatorima neke prednosti. Membrane su izrađene iz metala ( Hastelloy) umjesto iz  kaučuka, koji nije otporan na difuziju. Uz to proces izrade regulatora je vrlo precizan i regulatori su točniji.Ukratko , upotrebljivost regulatora je bolja od standardnih regulatora.
Proizvođači lasera preporučuju i zahtjevaju dvostupanjske regulatore. Posebno treba voditi računa da za male tlakove ispod 1 bara, obavezno moraju koristiti dvostupanjski regulatori .

Regulatori za dušik (rezni plin)
Regulatori sa velikim kapacitetom i stalnim tlakom, koriste se za ovu primjenu. Zahtjevi za čistoću nisu tako veliki, kako za laserske plinove. Zbog velikog protoka plina, mogućnost onečišćenja je manja. Tlak često treba biti iznad 30 bara , a kapacitet minimalno  50 m3/h – zadnje aplikacije zahtjevaju i više od 150 m3/h .

Naprava za čiščenje
Svaki regulator tlaka za čiste plinove mora imati napravu za čiščenje – odzračivanje(propuhavanje). Kod izmjene boca, potrebno je ispuhati nečistoće usljed izlaganja atmosferskim utjecajima, a sa napravom za propuhivanje postižemo željeni rezultat.

Filteri za sitne nečistoće
Filtere za čiste nečistoće potrebno je instalirati na mjestu korištenja. Oni sprečavaju ulaz svih sitnih čestica u laserski sustav. Ukoliko ne koristimo filtere, potrebno je propuhivanje sa dušikom svaki put prije i nakon korištenja lasera.

Materijal za cjevovodre
Koristimo isključivo nehrđajuće ili bakrene cijevi odmašćene i zatvorene na krajevima. Metalne cijevi su najotpornije na nečistoće i kontaminaciju čistih plinova.

Veličina cijevi
Minimalni promjer  laserske plinove: 8 mm x 1 mm
Rezni plin: 12mm x 1 mm
Plin za zavarvanje: 8 mm x 1mm

Promjer cijevi većinom odlučuje željeni/zahtjevani protok plina, dužina sustava, priključci, ukratko svi elementi na cjevovodu koji uzrokuju pad tlaka.

Spojevi cjevovoda
Cijevi iz nehrđajućeg čelika trebaju biti zavareni TIG postupkom zajedno sa formiranjem korjena ili spojene posednim spojnicama. Bakrene cijevi mojaju biti lemljene sa zaštitnim plinom radi sprečavanja tvorbe bakrenih oksida. Preporuča se uporaba swagelok spojnica za nehrđajuće cijevi i bakar, a teflon i vijčani spoj treba izbjegavati!

Materijal za gibljive cijevi
Gibljive cijevi (guma, PVC) nisu najbolje rješenje! Gibljive cijevi ne sprečavaju difuziju tako dobro kao metalne cijevi. Ukoliko nemože izbjeći uporabu gibljivih cijevi, najbolje je koristiti  polietilenske cijevi.