Linde Plin d.o.o
Linde Group Division/td>
Mahično bb
47000 Karlovac
Hrvatska
Phone: 00 385 (0)47 609 200
Fax: 00 385 (0)47 651 639
E-mail: tg.info@hr.linde-gas.com

Zašto vodik?

Vodik je potencialni izvor enrgije za budućnost. Trebao bi zamjeniti tradicionalna goriva, bazirana na ugljikovodicima, čije su zalihe ograničene i njihovo će iskorištavanje postti uskoro preskupo.

Vodik je plin bez boje, okusa i mirisa. Najjednostavniji i najlakši element u svemiru, sastavljen od jednog protona i elektrona. Zbog njegove jednostvane strukture, neki ga smatraju izvorom svih ostalih elemenata. U svemiru ga ima više od 90%, i najviše je raširen element.

U zemljinoj kori je vodik treći element po zastupljenosti, nalazimo ga u vodi i u svim organskim spojevima. Njegova najvećja prednost pred ostalim gorivima je najviša energijska gustoća: jednaka težina vodika sadrži tri puta veću energijsku vrijednost, koju ima  benzin. Kod samog gorenja ispušta ogromno energije, a nus produkt je čista, gotovo pitka voda. Još jedna velika ekološka predmost je, da kod sagorjevanja ne nastaju staklenički plinovi, koji pripomažu zagrijavanju našega planeta.

Najveći nedostatak vodika je njegovo dobijanje i skladištenje, pa su danas znanstvenici iz cijeloga svijeta  zaokupljenim treženjem optimalnih rješenja proizvodnje i skladištenja. Već danas elektrolizom vode, dobivamo vodik koji je sa ekonomskog gledišta zanimljiv kao gorivo za prijevozna sredstva. Nova generacija pogonskih vodikovih ćelija, dodatno će povećati udio vodika na tržište koje sada kontroliraju naftne i kemijske industrije.

Tvrtka Linde, može već sada sa svojim znanjem i osobljem projektirati i graditi tvornice za proizvodnju vodika. Sa kapacitetima možemo osigurati nesmetanu i sigurnu opskrbu kupaca, sa zahtjevanom kvalitetom i količinom .