Linde Plin d.o.o
Linde Group Division/td>
Mahično bb
47000 Karlovac
Hrvatska
Phone: 00 385 (0)47 609 200
Fax: 00 385 (0)47 651 639
E-mail: tg.info@hr.linde-gas.com

Plamensko utjevanje

Zavarivanje i ostali  proizvodni procesi, kod kojih unosimo toplinu, ostavljaju za sobom unutarnje napetosti, koje nastaju kao posljedica hlađenja i uzrokuju deformacije.Plameno ravnanje je učinkovita i poznata metoda ravnanja konstrukcija.

Plameno ravnanje je jeftnije nego izrada novoga proizvoda. Uz to je plameno ravnanje često i jedino moguće rješenje. U brodogradnji se više od polovice vremena utroši za otklanjanje deformacija nastalih kod zavarivanja. Plameno ravnanje se bazira na  fizikalnim osnovama, kod kojih se kovina kod zagrijavanja rastegne , a kod hlađenja stisne. Ukoliko je rastezanje ograničeno, javljaju se tlačne napetosti te imamo plastične deformacije. Nakon hlađenja ostane nam plastična deformacija. U praksi se plamen gorivoga plina i kisika koristi za brzo zagrijavanje na točno određenim mjestima. Kod hlađenja se materijal stisne više nego se je raširio kod grijanja i na taj način možemo izravnati deformacije.

Materijali, koji su pogodni za plameno ravnaje su čelik, nikal, bakar, aluminij i titan. Iako se koriste različiti gorivi plinovi, najučinkovitiji je plamen sa acetilenom i kisikom, jer ima najvišu temperaturu i intenzivnost. Izbor opreme zavisi od vrste i debljine materijala. Za materijale do 15 mm debljine, možemo koristiti standardne gorionike, a za deblje pločevine postoje posebni gorionici koje možete nabaviti u našoj tvrtci.

Posebnu pažnju treba posvetiti sigurnosti na radu, jer koristimo kisik i gorive plinove.